Još desetak dana je ostalo do početka školske godine. Gužve u knjižarama i prodavnicama su već počele, a roditelji, kažu, vode računa da sve nabave na vreme. Za opremanje neki su novac odvajali mesecima, dok su drugi podigli i kredite.

Prvom septembru najviše se raduju prvaci. Opremanje za školu - izbor pribora, rančeva, odeće, obuće najmlađima je posebna zabava. Ipak, njihove želje roditeljima predstavljaju veliki udarac na kućni budžet.Da bi torbu prvaka ispunili školskim štivom, roditelji treba da izdvoje oko 8.000 dinara za nov komplet. Dok za starije razrede treba i tri puta više. Zato je sve više onih koji knjige pazare na štandovima polovnih udžbenika, i to vrlo često po upola nižoj ceni.

Kupovina pernica, olovaka, zarezača, gumica, pribora za likovno i geometriju iz roditeljskog novčanika izvuče oko 6.000 dinara. Male sveske koštaju od devet do 170 dinara, a one A4 formata mogu da se nađu za od 20 do 370 dinara.

Da bi sve to i stalo u ranac, za njega treba izdvojiti od 900 dinara na pijačnim tezgama, do 10.000 u knjižarama. Posle toga na red dolaze obuća i odeća za bar 15.000 dinara.

Kolike će olakšice biti zavisi, kažu nadležni, od lokalne samouprave - u nekim svako dete, bez obzira na to koje je po redu, ima povlastice.

Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku kaže da roditelji za treće i četvrto dete u najvećem broju opština imaju besplatne udžbenike, užine, ekskurzije i to je nešto što ipak znači i roditeljima i porodici.

"Ali ono na čemu se mora raditi kolika god da je pomoć ona nije dovoljna. Poslodavci moraju raditi na organizovanju vrtića i celodnevnih boravaka za decu do 10. godine svojih zaposlenih. To je nešto na čemu moramo raditi i što je plan za 2020. godinu", istakla je Đukić Dejanović.

Kada se sve stavi na papir, polazak jednog deteta u školu košta od 30.000 pa do gotovo 100.000 dinara. Na sve pomenuti treba dodati i đačko osiguranje, ali i ekskurzije koje se uglavnom održavaju u prvim nedeljama septembra.

Izvor: RTS

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

PRATITE NAS

PRIJAVA

KURSNA LISTA

NEWSLETTER

Prijavite se za primanje vesti sa našeg sajta na Vaš e-mail

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 017/ 405-240