Kod našeg vozača nije dovoljno razvijena svest o rizicima nebezbednog ponašanja u saobraćaju i iako potpuno podržavaju kaznenu politiku, većina njih čini prekršaje, zaključak je stručnjaka Agencije za bezbednost saobraćaja, a prenosi RTS.

„Vodeći uzrok smrtnosti mladih do 25 godina je stradanje u saobraćajnim nesrećama. Najveću toleranciju na nebezbedno ponašanje ili da kažem komociju u saobraćaju naši vozači su pokazali kada je u pitanju prekoračenje brzine, i korišćenje mobilnih telefona tokom vožnje", istakla je Jasmina Milošević, direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja.
"Čak 96 odsto ispitanih vozača reklo je da veruje u sebe, da često u značajnoj meri prekorači brzinu i da je sposobno da projuri kroz oštru krivinu, a 97 odsto ispitanika zaključuje da je poštovanje ograničenja brzine je dosadno".
Miloševićeva je ukazala da je uglavnom prekoračenje brzine u velikoj meri u vezi sa vožnjom pod dejstvom alkohola.
"Alkohol je nešto što povećava samopouzdanje, što više alkohola u krvi veće samopouzdanje i veća sklonost ka rizičnim situacijama, kaže ona.
Istraživanje pokazuje i da će prosečni srpski vozač pre platiti 5.000 dinara kaznu nego što će poštovati saobraćajne propise, a rezultati ispitivanja kažu da je 99 odsto ljudi priznalo da je bar jednom vozilo uz malu količinu alkohola.
"Osnova prevencije je podizanje svesti učesnika koliko je to rizično ponašanje u saobraćaju pogubno ne samo po njih nego i po ostale učesnike", zaključila je direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja.
J.S.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

PRATITE NAS

PRIJAVA

KURSNA LISTA

NEWSLETTER

Prijavite se za primanje vesti sa našeg sajta na Vaš e-mail

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 017/ 405-240