M
anifestaciju „Dani polja“ koju je u ataru sela Pavlovac kod Vranja, na oglednoj parceli kukuruza, organizovala vranjska Poljoprivredno savetodavna i stručna služba poljoprivrednici iz okolnih mesta iskoritili su da se susretnu sa poljoprivrednim stučnjacima, zastupnicima semenskih kuća i proizvođača zaštitnih sredstava da čuju nešto novo i razmene iskustva stečena između berbe i setve.

Nada Lazović Đoković, stručnjak za ratarstvo, je istakla da su poljoprivredni proizvođači na ovom oglednom polju mogli da vide nove hibride iz FAO grupe zrenja od 300 do 700, kakvog su kvaliteta i na kom rastojanju su zasejani. Ove godine najbolje rezultate u Pčinjskom okrugu dali su upravo  hibridi iz FAO grupe zrenja 400 do 500 što se moglo videti i na ovom oglednom polju.

„Ovde su naši ratari u prilici da se susretnu sa hibridima koji na aluvijalnom zemljištu mogu dati preko 11 tona prinosa kukuruza po hektaru. To su merkantilni hibridi kukuruza i oni nisu za silažu. Na ovom oglednom polju primenili smo i osnovnu agrotehniku. Bačeno je 30 tona stajnjaka po hektaru i veštačko đubrivo tri šesnaestice. I ove godine smo u proizvodnji kukuruza primenjivali nova đubriva. Radili smo i uobičajenu zaštitu posle setve i primenili korenovu zaštitu,a u prihrani smo koristili folijarna đubriva. Na ovoj oglednoj površini očekujemo od 9 do 10 tona roda po hektaru. Sva saznanja do kojih smo ovde došli prezentovaćemo Ministarstvu poljoprivrede kao i našim proizvođačima za koje ćemo u narednom perodu organizovati zimske škole. To je veoma važno zbog toga što naši ratari seju kukuruz na malim površinama od kojih uvek očekuju najbolji rod“, istakla je Lazović Đoković.

Ratari koji su učestvovali na ovoj poljoprivrednoj manifestaciji po prvi put su imali prilike da zajedno sa poljoprivrednim stručnjacima razgledaju i izložbu povrtarskih proizvoda koju su priredili istaknuti povrtari iz vranjskog kraja.

TK

Izvor: Jugmedia

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

PRATITE NAS

PRIJAVA

KURSNA LISTA

NEWSLETTER

Prijavite se za primanje vesti sa našeg sajta na Vaš e-mail

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 017/ 405-240