Ministar zdravlja je istakao da država Srbija izdvaja ogromna sredstva koja se mogu meriti milijardama evra, u poboljšanje uslova lečenja ljudi u Srbiji.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas u Prokuplju da će medicinske sestre u Srbiji dobiti 15 odsto povećanje plata, a lekari 10 odsto."Znam da su mnoge medicinske sestre i lekari otišli iz Srbije zbog većih plata ali mnogi su se i vratili, i tek sada će se vraćati kada će plata medicinske sestre biti 50.000 dinara", rekao je Lončar prilikom posete pokupačkoj bolnici Dr "Aleksa Savić".

Takođe je podvukao da se toliko para nikad do sada nije ulagalo u zdravstvo u Srbija i du su zahvaljujući tome izgrađeni najsavremeniji klinički centri u Nišu, Kruagujevcu i koji se gradi u Novom Sadu.

"Država Srbija velika sredstva izdvaja i za usavršavanje lekara, u lečenje obolelih od retkih bolesti, u nabavku lekova, kako ne bi bilo nestašica", podvukao je ministar .

On je naveo da je podeljeno 8. 000 lekarskih specijalizacija u Srbiji i pozvao građane na strpljenje, podsetivši da je za specijalizaciju lekara potebno nekoliko godina.

"Odlučio sam da danas obiđem sve zdravstvene ustanove u Topličkom okrugu i lično se uverim kakva je u njima situacija, kako se troše, i u šta ulažu velike pare koje Vlada Srbije izdvaja za zdravstvo", rekao je ministar Lončar obraćajući se novinarima posle obilaska tri bolnička odeljenja, hirurgije, ortopedije i očnog u prokupačkoj bolnici.

U Prokuplju tvima vlade Srbije gradi i nova najsavremenija bolnica u kojoj će se lečiti žitelji Prokuplja i celog Topličkog okruga, podvukao je ministar Lončar i dodao da je tender za izgradnju bolnice sproveden i da će se u narednih nekoliko dana znati i ko će preuzeti poslove na izgradnji nove bolnice.

Lončar je naveo da će ti radovi, prema planu početi već 15. oktobra ove godine.

"Danas sam došao da se upoznam sa stanjem u prokupačkoj Bolnici , da vidim šta im još od opreme nedostaje, imaju li nekih problema, i šta mi treba da im obezbedimo kako bi imali dobre uslove za lečenje bolesnika dok novi objekat ne bude završen", kazao je ministar Lončar.

On je naglasio da su ga u toj zdravstvenoj ustanovi upoznali sa konstantnim nedostatkom zdravstvenog kadra, i istakao da će zbog toga do kraja godine u prokupačkoj bolnici biti zapošljeno još 9 lekara i 20 novih medicinskih sestara.

Lončar je najavio i spajanje bliskih zdravstvenih ustanova u Srbiji i to počev od 1. januara sledeće 2020 godine.

TK

Izvor: Večernje novosti

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

PRATITE NAS

PRIJAVA

KURSNA LISTA

NEWSLETTER

Prijavite se za primanje vesti sa našeg sajta na Vaš e-mail

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 017/ 405-240