Od početka godine u porodičnom nasilju ubijeno je 19 žena i četvoro dece, međutim strahuje se da bi taj broj mogao da bude veći, istakla je za RTS Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće, 

Stanojević kaže da je teško odgovoriti na pitanje gde se greši, ali da brojke veoma zabrinjavaju.

"Mi u principu govorimo o tome, piše se o tome, to jeste tema, ali samo dva-tri dana, posle se ne pominje.  Država treba nasiljem više da se bavi sistemski.

Žene se za pomoć najpre obraćaju policiji i centru za socijalni rad.

"Te institucije su prve na udaru i one nekada naiđu na dobar prijem, da ih neko sasluša, a nekada ne. Kažu im 'nije to ništa strašno, proći će, nije on baš takav'. Kada dođu kod nas uglavnom dolaze iz straha da će ih stvarno ubiti", ukazala je Vesna Stanojević.

Od svih žena koje su izgubile život, samo dve su se obratile nekoj instituciji za pomoć. Mnoge ne veruju da tako nešto može baš njima da se desi.

„Žene moraju da shvate da ništa u poremećenim odnosima nije naivno. Može da očekuje nešto loše da se desi, jer nasilniku nešto ne odgovara. Postoji ljubomora, proganjanje, krivično delo koje je već vidljivo", istakla je Stanojević.

Navodi da nadležni treba svaku prijavu da uzmu u razmatranje i donesu zaključak.

"Oni izreknu zabranu prilaska, a kada istekne, nasilnik učini novo krivično delo. Mora da postoji automatizam u produžavanju zabrane", smatra Stanojevićeva.

J.S.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

PRATITE NAS

PRIJAVA

KURSNA LISTA

NEWSLETTER

Prijavite se za primanje vesti sa našeg sajta na Vaš e-mail

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 017/ 405-240