LESKOVAC

Promocija javnih poziva za zapošljavanje održana u Leskovcu

U Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju danas je održana promocija javnih poziva Nacionalne službe za zapošljavanje u realizaciji mera aktivne politike zapošljavanja za 2023. godinu.

Predstaljanju javnih poziva i ove godine su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave i u ime gradonačelnika Leskovca dr sci. med. Gorana Cvetanovića obratila se PR Aleksandra Stojanović. Naglasila je da Leskovac posvećeno radi povećanju zaposlenosti što je u velikoj meri ostvareno:

„Tome su doprineli pogoni stranih, ali i domaćih investitora i u protekloj deceniji u gradu na Veternici zaposlenje je pronašlo preko 10 hiljada osoba. Kada je reč o broju nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, zaključno sa januarom mesecom taj broj iznosi 13.166 lica i to je konstanta u proteklim godinama u ovom periodu.

Očekujemo da se ovaj broj smanji, zbog pokretanja novog pogona turske kompanije Erenli u Zelenoj zoni, ali i zbog sprovođenje Lokalnog plana za zapošljavanje, koji se iz tehničku podršku Nacionalne službe za zapošljavanje uspešno sprovodi 10 godina i njime je podržano 1408 osoba sa izvajanjem od preko 218 miliona dinara.“

Stojanović je dodala da se u ovoj godini za LAPZ planira suma od 30 miliona dinara i zahvalila se na dobroj saradnji sa NSZ.

Olivera Pešić direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Filijale Leskovac je rekla da se na ovim skupovima prezentuju javni pozivi i konkursi i daju odgovori na sva pitanja vezana za iste.

„Naš cilj je da u aktivne mere zapošljavanja uključimo što veći broj novih poslodavaca, one koji nisu učestvovali u navedenim merama i da ih animiramo i motivišemo da uzmu učešće i iskoriste subvencije za zapošljavanje novih radnika.

Trenutno ima 13 raspisanih javnih poziva i konkursa i putem njih će, kroz direktnu finansijsku podršku poslodavcima i radnicima na teritoriji Srbije biti uključeno 21.205 lica, od toga 2280 osoba sa invaliditetom. U ovu svrhu izdvojeno je 6,3 milijarde dinara i dodatnih 550 miliona za podršku zapošljavanja osobama sa invaliditeom.“

Direktorka Pešić je dodala da će težište biti na teže zapošljivim kategorijama stanovništa i kazala da će većina javnih poziva biti otvorena do 30. novembra, a konkursi za osobe sa invaliditetom do kraja godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button