...
Društvo
Trending

ZC Vranje: Za sada nema mogućnosti da trudnice na porođaju imaju pratnju

Za sada ne postoji mogućnosti da trudnice za vreme porođaja imaju pravo na pratioca – osobu od poverenja na porođaju u Službi za ginekologiju i akušerstvo Opšte bolnice Vranje, navodi se u odgovoru menadžmenta Zdravstvenog centra Vranje, koji je stigao na adresu dve organizacije civilnog društva iz Vranja koje su podnele takvu inicijativu.

Kako navode iz Odbora za ljudska prava i SOS telefona, reč je o odgovoru sa potpisom v.d. direktora ZC Saše Đorđevića, na inicijativu grupe građanki i građana sa protesta od 27. januara ove godine, koji je održan pod sloganom Stop akušerskom nasilju.

„Odgovor smo prosledile i verujemo da će aktivnosti posle ovog odgovora nastaviti neformalna grupa žena Ženski solidarni front Vranje – inicijator protesta Stop akušerskom nasilju u Vranju od prošle subote.

I u ime zabrinutih žena i građana, SOS telefon za žene nastavlja da podržava ovu grupu žena u Vranju u daljim aktivnostima za borbu u eliminaciji svih oblika akušerskog nasilja u vranjskoj bolnici.

U odgovoru ženama i građanima Vranja, koji su javno izrazili brigu za reproduktivno zdravlje svih žena ali i beba Vranja, juga Srbije, Kosovskog pomoravlja u porođajnoj sali, za šta je povod bila i prijava jedne porodilje iz Vranja na akušersko nasilje sredinom januara 2024. sa sumnjom i brigom roditelja za zdravlje bebe, rukovodstvo ZC Vranje precizira da ne postoje tehnički a i zakonski uslovi“, navode iz ove dve organizacije civilnog društva.

U odgovoru iz ZC precizira se da za sada ne postoji mogućnost da trudnice imaju pratnju na porođaju „iz razloga što je u najavi stvaranje uslova u svim porodilištima na teritoriji Srbije u smislu da se obezbede prostorni kapaciteti (rekonstrukcija postojećih porodilišta ili izgradnja novih) kako bi se, pre svega, obezbedili uslovi za prisustvo pratioca porodilji“.

Takođe, navode iz Odbora za ljudska prava i SOS telefona, v.d.direktor Saša Đorđević pozvao se na nedostatak Zakonskog okvira.

“ …Za uvođenje bilo koje novine u načinu i postupku pružanja zdravstvenih usluga, neophodno je da to bude regulisano zakonom ili podzakonskim aktima koje predlaže i usvaja Republika Srbija, ili resorno ministarstvo, kada je reč o donošenju podzakonskih akata“, naveli su iz ZC.

Druga strana ne misli tako.

„Eto, a u Sremskoj Mitrovici postoji i zakonski i podzakonski okvir“, odgovaraju iz dve OCD u Vranju.

„Isti zahtev građanki/građana je Upravni Odbor Opšte bolnice Sremska Mitrovica odobrio i sprovodi se od sredine januara 2024, posle javnog oglašavanja za pomoć majke M.M. zbog akušerskog nasilja i smrti bebe na porođaju, što je i izazvalo lančane proteste javnosti.

Odlukom Upravnog odbora ove bolnice, precizirano je da se prisustvo pratnje tokom porođaja neće naplaćivati, a o prisustvu pratioca biće sačinjena posebna procedura u skladu sa zakonskim propisima“, navode iz Odbora za ljudska prava i SOS telefona u Vranju.

Back to top button
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.