...
Društvo
Trending

Bandović: Subvencionisanjem zamene postojećih kotlova i peći do čistijeg vazduha u Vranju

Grad Vranje učestvovao je na izuzetno značajnom Javnom konkursu Ministarstva za zaštitu životne sredine i dobio sredstva u visini od 4 miliona dinara.

Reč je o ekološkom projektu čiji je cilj primena mera za unapređenje kvaliteta vazduha i preduzimanje preventivnih mera u segmentima značajnim za zaštitu vazduha od zagađenja na teritoriji grada Vranja i Republike Srbije.

Prema statistici portala Klimerko, koji svakodnevno ažurira informacije o zagađenju svih gradova u Srbiji, Vranje je trenutno na trećem mestu, što je visok rejting.

– Nakon potpisivanja ugovora sa Ministarstvom zaštite životne sredine, preduzećemo određene aktivnosti za uspešnu realizaciju projekta. To podrazumeva donošenje Pravilnika, raspisivanje javnih poziva za naše sugrađane, čime će se omogućiti subvencionisanje zamene postojećih kotlova i peći na drvo i ugalj kotlovima na pelet i toplotnim pumpama – istakla je energetska menadžerka grada Vranja, Danijela Bandović.

Osim što poboljšava kvalitet života građana, smanjenje zagađenja vazduha ima šire društvene, ekonomske i ekološke implikacije. Na primer, doprinosi smanjenju zdravstvenih rizika i troškova lečenja, zatim očuvanju biodiverziteta i ekosistema. Smanjenjem emisija štetnih gasova, lokalne inicijative takođe mogu doprineti borbi protiv klimatskih promena.

Ekološki projekti poput ovog nisu samo investicija u trenutni kvalitet života stanovnika, već i u budućnost, promovišući održivost i prosperitet zajednice.

Back to top button
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.