...
Kultura
Trending

Emir Kusturica dobitnik nagrade Borisav Stanković

Emir Kusturica, poznati srpski reditelj i pisac, dobitnik je Nagrade Borisav Stanković, koja se dodeljuje jednom godišnje za dostignuća na polju književnosti, saopštio je danas na konferenciji za medije u dvorištu Borine kuće u Vranju Miroslav Cera Mihailović, urednik Književne zajednice Borisav Stanković.

Žiri Borine nedelje, koji je i ove godine radio u sastavu prof. dr Slađana Jaćimović, Aleksandar Laković i prof. dr Milo Lompar (kao predsednik), u obrazloženju navodi da Kusturica, kao pisac nekoliko proznih dela, romana i pripovedaka, „oblikuje više reprezentativnih književnih toposa – detinjstvo, dečaštvo i mladost; sećanje; fantastika; problem umetnika u svetu“.

„Njegov književni postupak počiva na dva tipa motivacije – realističkoj i fantastičkoj.

Njegov način pripovedanja podrazumeva asocijativnu linearnost – osnovna priča se razgranava u više osamostaljenih pripovednih pravaca, koji se posredno prožimaju, da bi se pripovedna žiža obrazovala u njihovom završnom doticaju“, navodi se u obrazloženju žirija.

U tekstu se dalje navodi da je „primetna podudarnost književne i filmske naracije u samom umetničkom postupku“.

„Tragika malih sudbina, izgubljenih lica, oneobičenih detinjih perspektiva preseca se sa tragikom velikih svetskih pokreta, koji donose ratne ishode.

Tragika balkanskih iskustava, njihovih izukrštanih svetova, premreženih ideološkim nanosima vremena, dobija u Kusturičinom pripovedanju snažan dokumentarni i faktografski odziv, koji umetnički učinak čini slojevitijim i dramatičnijim.

Situacije i likovi Kusturičine proze – mali i skrajnuti ljudi, potisnuta patnja njihovih života, koja katkad dobija humorni odziv u umetničkom doživljaju, zaumni jezik i sugestije prizora i slika – mogu se pronaći u tradicijskoj liniji srpske književnosti koju reprezentativno predstavlja delo Bore Stankovića.

Utoliko je prirodnije da nagrada sa imenom pisca Nečiste krvi pripadne Emiru Kusturici“, zaključuje se u obrazloženju.

U okviru konferencije za medije, urednik Književne zajednice Miroslav Cera Mihailović predstavio je program 58. Borine nedelje u Vranju.

Manifestacija će se održati od 24. do 30. marta, a osim besede i predstavljanja knjige Pesma o tri sveta prošlogodišnjeg laureata Vladimira Pištala, planira se predstavljanje portreta pisca Aleksandra Lakovića, dobitnika Povelje Borisav Stanković (govoriće autor i Mirko Demić).

Biće organizovan i program pod nazivom Matica srpska na Borinoj nedelji uz gostovanje Ivana Negrišorca, Selimira Radulovića o kojima će osim autora govoriti i Zoran Đerić, o temi Borine nedelje Srpski kulturni obrazac govoriće Milo Lompar, a poslednjeg dana manifestacije biće održano veče dobitnika Nagrade Borisav Stanković Emira Kusturice, u okviru kojeg će govoriti autor i Milo Lompar.

Back to top button
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.