...
Društvo
Trending

IN MEMORIAM: Novinar Dragan Milošević Buca(1956-2024)

Novinar iz Surdulice Dragan Milošević Buca preminuo je danas u 68.godini posle kraće bolesti.

Milošević je proveo punih 40 godina u novinarstvu.

Dragan Milošević Buca je rođen 1956. u Vranju. Od malena živeo je u Surdulici, po zanimanju pravnik, a sa novinarskim radom počeo je u lokalnom listu „Surduličke novosti“ 1977 godine kao “mladi pesnik”.

“Kao student na Pravnom fakultetu u Nišu tekstove iz studentskog života objavljivao je u „Narodnim novinama“, a pesme u književnom časopisu „Gradina“ čiji je glavni urednik tada bio Saša Hadži Tančić. Ni tada nije zaboravio svoju Surdulicu gde je povremeno objavljivao tekstove iz svih oblasti života i rada jedne sredine. Počieo je i sa dopisničkim radom u beogradskim dnevnim listovima Politika ekspres i Večernje novosti”.

Odlazak na odsluženje vojnog roka 1983.godine u Sarajevo donosi mu i novo angažovanje u listu vojne oblasti „Narodni borac“ gde se ističe tekstovima iz života svoje jedinice.

Po povratku nastavlja da radi već ustaljenim tempom.Ovog puta novinu mu donosi rad dopisnika u beogradskom listu „Sport“, ali i za Prvi i Drugi program Radio Beograda i dopisnistvu RTS u Surdulici. Okrenut je i ka vranjskim glasilima „Slobodna reč“ i „Vranjskim novinama“, RTV Vranje, gde je autor preko 200 emisija „Surdulička hronika“ kao i u programu TV Info Puls i portalu Info Surdulica.

Upornost i želja da što više afirmiše sport u svom okruženju i objavljivanjem oko 1.000 tekstova u listu „Sport“ doprineli su da ga ova redakcija predloži za članstvo u Udruženju novinara Srbije, što i postaje 2004.godine.

Organizovao je i vodio tradicionalnu manifestaciju „Izbor sportiste grada“, amaterski se bavio i glumom u Amaterskom pozoristu „Barja“. Bio je član je surudličkog hora „AD LIBITUM“.

Milošević je dobitnik povelje Udruženja novinara Srbije, 2012. povodom 35. godina profesionalnog novinarskog rada, zahvalnice 4.Kopnene brigade Vojske Srbije 2012. za veoma uspešnu saradnju sa garnizonom u Vranju.

Opština Surdulica dodelila mu je priznanje 2016 godine za izuzetne rezultate postignute na planu reprezentovanja sportskih rezultata u opštini. Milošević je svoj jubilej, četiri decenije novinarskog rada obeležio sa kolegama i prijateljima u Surdulici 2018.godine.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Back to top button
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.