Uprkos stalnim apelima da se novčani iznosi veći od 10.000 evra prijavljuju prilikom ulaska u našu zemlju, putnici to, iz njima znanih razloga, ne čine i tako rizikuju da ostanu bez velikih svota novca.

Samo u protekla dva dana carinici su na prelazima Preševo i Horgoš otkrili nekoliko takvih slučajeva i zaplenili preko 100.000 neprijavljenih evra.

U prvom slučaju je 19. juna 2020. godine za detaljnu kontrolu na izlaznoj strani Preševa izdvojen „mercedes benc“ belgijskih registarskih oznaka, kojim je sam putovao 64-godišnji državljanin Belgije turskog porekla.

On je rekao da nema ništa da prijavi osim ličnog prtljaga, što se ispostavilo kao netačno, jer su carinici nakon toga u motoru automobila, filteru za klimu i u ladici između vozačkog i suvozačkog sedišta pronašli 57.000 evra, od čega je putniku vraćen dozvoljeni iznos, dok će se o ostatku izjašnjavati nadležni sud.

Dan ranije se na ovom istom prelazu desila slična situacija, osim što je automobilom „mercedes benc“ nemačke registracije putovao bračni par turskih državljana.

Oni su takođe negirali da imaju bilo šta za prijavljivanje, da bi carinici potom u rukohvatu na zadnjem sedištu automobila pronašli 44.000 neprijavljenih evra, od čega je supružnicima odmah vraćeno 20.000 evra, dok je ostatak privremeno zadržan.

Na Horgošu je 18. juna 2020. godine za detaljnu kontrolu na ulazu u zemlju izdvojen „audi“ nemačke registracije kojim je putovalo troje turskih državljana.

Oni su kao i mnogi pre njih tvrdili da sa sobom nose dozvoljeni iznos novca, da bi carinici tokom kontrole u njihovom prtljagu i među ličnim stvarima pronašli 51.000 sakrivenih evra.

Detaljnim pregledom je najpre u jastuku koji se nalazio među torbama u prtljažnom delu pronađeno 20.000 evra, da bi potom i u neseseru na dnu termo torbe bilo otkriveno još 10.000 evra.

Na kraju se i u garderobi putnika koju su nosili na sebi našla još 21.000 neprijavljenih evra, koliko je nakon vraćanja dozvoljene sume privremeno zadržano do okončanja prekršajnog postupka pred sudom.

Tog istog dana ja na prelazu Horgoš za detaljan pregled izdvojen i „porše“ nemačke registracije,kojim su iz Štutgarta ka KiM, putovali otac i sinalbanskog porekla.

Iako su tvrdili da zajedno imaju manje od 10.000 evra, u jakni na zadnjem sedištu carinici su pronašli 32.000 neprijavljenih evra, od čega je privremeno zadržano 12.000 evra.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

PRATITE NAS

PRIJAVA

KURSNA LISTA

NEWSLETTER

Prijavite se za primanje vesti sa našeg sajta na Vaš e-mail

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 017/ 405-240