...
Društvo

Kraj Spomen kosturnice odata pošta poginulima u Prvom svetskom ratu(VIDEO)

U nastavku obeležavanja 4. oktobra, Dana oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu, ispred Spomen kosturnice na Šapranačkom groblju odata je pošta poginulim ratnicima iz Vranja i okoline.

Govoreći o jednom od najmračnijih trenutaka ljudske civilizacije, gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković, rekao je da je jedna od zemalja koja je najviše propatila i pretrpela procentualno najveće gubitke bila naša Srbija.

„Kao nacija, bili smo na rubu opstanka, i demografski i egzistencijalno. Ne našom krivicom uvučeni u rat, u iscrpljujući sukob, na šahovskoj tabli čije su figure vukle velike sile, Srbija je tražila mesto za svoju nezavisnost. Svoje mesto pod kišobranom slobode. I ta, slabašna Srbija, uspela je da iznedri neke od najsvetlijih momenata u našoj istoriji. Cerska bitka, Kolubarska bitka, proboj Solunskog fronta, naše slavne vojskovođe, Radomir Putnik, Živojin Mišić, Stepa Stepanović, Petar Bojović, Pavle Jurišić Šturm, predmet su izučavanja eminentnih vojnih škola širom sveta.

Srbija se i u ovom času suočava sa ogromnim pritiscima, koji prevazilaze političke okvire. I dalje je na meti kolevka našeg nacionalnog bića… Kosovo i Metohija. Trenutak kome svedočimo zahteva mudru i umerenu politiku kako bi sačuvali naš narod na svetoj zemlji. Kako bi sačuvali naše pravoslavne svetinje koje su od praiskona na Kosovu i Metohiji. Uveren sam da će državno rukovodstvo i ovog puta odoleti naletima velikih sila da se takozvano “kosovsko pitanje” zauvek reši. Na štetu nas, Srba.

Kao što smo kroz istoriju bili na iskušenju, više puta, i sada, kada se sudbina svih nas, naše dece, nalazi na prekretnici, sabornost i istina je na našoj strani. Čak i kada smo manjina, istina je uvek samo jedna. A to je odbrana onog što je naše. To je bila vodilja i stotinama hiljada hrabrih predaka koji su branili srpstvo od osvajača. Kao što je rekao Arčibald Rajs: “Ja verujem u budućnost vašeg naroda.

Duh Kosova, Karađorđa, Kumanova i Kajmakčalana ponovo će se probuditi. Mora se, međutim, brzo probuditi. Sudbina vam je u vlastitim rukama: blistava budućnost ili ponovo ropstvo”. U tom smislu, dragi prijatelji, verujem da se svi zajedno slažemo u jednom: sudbina jeste u našim rukama, a mi nikad više, robovi biti nećemo“, istakao je gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković.

O stradanju srpskog naroda u Velikom ratu govorila je i  Olivera Đorđević, predsednica Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine.

Vence su položili gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković sa saradnicima, zamenik komandanta Četvrte brigade Kopnene vojske pukovnik Siniša Nikolić, predsednik gradske opštine Vranjska Banja Dragan Sentić sa saradnicima, načelnik Pčinjskog okruga Srećko Pejković, delegacije PU Vranje, Centra BIA Vranje, Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine, SUBNOR-a, Vojnih penzionera, Srpskih ratnih veterana, Pokreta veterana i omladine Srpske napredne stranke Vranje.

Pomen poginulima služio je vladika vranjski Pahomije sa sveštenstvom. U programu su nastupili glumac vranjskog Pozorišta Marko Petričević i hor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.