Izložba pod nazivom „Pisati se mogu samo privatne vesti“: privatna korespondencija tokom Prvog svetskog rata, autora Nemanje Kalezića i Jasmine Tomašević, biće otvorena u petak, 27.septembra u Odeljenju periodike Javne biblioteke „Bora Stanković“ u Vranju,

Cilj izložbe je da se predstavi manje poznat aspekt svakodnevice srpskog naroda , uvučenog u ratni sukob. Specifične okolnosti u kojima se našao u godinama 1914–1918. iznedrile su potrebu za raznim vidovima privatne korespondencije.
Izložbom će biti predstavlejni različiti vidovi komunikacije, , poteškoće u vezi sa postavljanjem kontakata , a li i o značaju samog kontakta za sve koji su se našli u ratnom vihoru.
Izložba će biti predstavljena krroz nekoliko segmenata : Reč, Cenzura i Vest. Ovakva podela proističe iz našeg ubeđenja da su ova tri pojma bila prisutna u svakom obliku privatne korespondencije. Vesti su se širile rečima, dok je cenzura predstavljala nezaobilazni deo oblikovanja vesti.
Postavku prati i odvojeni segment u formi ilustracija i interaktivne mape. Ideja je da kroz ovu formu prikažemo neke od najslikovitijih situacija na koje smo naišli istraživanjem. Pored građe koja se čuva u Narodnoj biblioteci Srbije, korišćena su pisma dostupna u digitalnoj biblioteci „Veliki rat“, kao i u privatnim kolekcijama.
Izložba će biti otvorena do kraja oktobra

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

PRATITE NAS

PRIJAVA

KURSNA LISTA

NEWSLETTER

Prijavite se za primanje vesti sa našeg sajta na Vaš e-mail

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 017/ 405-240