Povodom Dana državnosti Srbije, Narodni muzej Vranje u četvrtak, 13. februara 2020. godine u 18.30 časova organizuje otvaranje izložbe „Zaboravljeni junak dr Vladan Đorđević“. Izložba će biti otvorena u Galeriji Narodnog muzeja Vranje.

Na otvaranju izložbe govoriće dr Dejan Antić, docent Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu i recenzent izložbe; Ivana Gruden Milentijević, kustos Narodnog muzeja u Nišu i autor izložbe; i Saša Stamenković, direktor Narodnog muzeja Vranje.

Dr Đorđević je ličnost koja je obeležila poslednje decenije XIX veka u kulturnom i političkom životu Srbije. Kao državni stipendista završio je studije medicine u Bečua specijalizaciju hirurgije završava kao jedan od najboljih studenata čuvenog profesora Bilrota. Tokom francusko-pruskog rata dr Đorđević je usavršavao hiruršku tehniku i proučavao vojnosanitetsku službu, što će mu po povratku u Srbiju,veoma značiti prilikom ustrojstva srpskog vojnog saniteta.

Inicijator je osnivanja mnogih društava i organizacija od kojih su najznačajnije Srpsko lekarsko društvo, Vojni sanitet Srbije i Društvo Crvenog krsta Srbije. U političkoj karijeri ostao je upamćen kao veoma uspešan predsednik beogradske opštine, ministar prosvete i crkvenih pitanja i zastupnik ministra privrede u Vladi Nikole Hristića. Bio je diplomata u Atini i Carigradu i konačno predsednik Vlade.

Pored dela iz istorije medicine dr Vladan Đorđević je pisao pripovetke, romane, istorije, putopisne reportaže, kozerije, kritike, recenzije, nekrologe i dr. Ostao je upamćen i kao pokretač i urednik časopisa „Otadžbina“ koji je sa prekidima izlazio od 1875-1892 godine.

Zbog svih njegovih zasluga Srpska akademija nauka i umetnosti proglasila je 2020. godinu Godinom akademika Vladana Đorđevića. Narodni muzej Vranje svojom aktivnošću daje doprinos obeležavanju 90 godina od smrti dr Vladana Đorđevića.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

PRATITE NAS

PRIJAVA

KURSNA LISTA

NEWSLETTER

Prijavite se za primanje vesti sa našeg sajta na Vaš e-mail

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 017/ 405-240