Izložba „Zaboravljeni junak dr Vladan Đorđević“ biće otvorena u četvrtak 13. februara u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju, povodom Dana državnosti Srbije.

Na otvaranju izložbe govoriće dr Dejan Antić docent Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu i recenzent izložbe, Ivana Gruden Milentijević kustos Narodnog muzeja u Nišu i autor izložbe i Saša Stamenković direktor Narodnog muzeja Vranje.

Dr Vladan Đorđević je, kao državni stipendista, završio studije medicine u Beču, a onda i specijalizaciju hirurgije kao jedan od najboljih studenata čuvenog profesora Bilrota. Inicijator je osnivanja mnogih društava i organizacija od kojih su najznačajnije Srpsko lekarsko društvo, Vojni sanitet Srbije i Društvo Crvenog krsta Srbije. Pored dela iz istorije medicine dr Vladan Đorđević je pisao pripovetke, romane, istorije, putopisne reportaže, kozerije, kritike, recenzije, nekrologe. Ostao je upamćen i kao pokretač i urednik časopisa „Otadžbina“ koji je sa prekidima izlazio od 1875-1892 godine. Zbog svih njegovih zasluga Srpska akademija nauka i umetnosti proglasila je 2020. godinu „Godinom akademika Vladana Đorđevića“.

Početak izložbe zakazan je za 18.30 časova. Organizator je Narodni muzej Vranje u saradnji sa niškim Narodnim muzejem.

TK

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

PRATITE NAS

PRIJAVA

KURSNA LISTA

NEWSLETTER

Prijavite se za primanje vesti sa našeg sajta na Vaš e-mail

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 017/ 405-240