Juče, 25. maja, u Vranju je umrladr Vera Cenić, profesor i književnica.

Do POSLEDNjEG DAHA bila je Larus argentatus(srebrnasti galeb, njen simbol traganja za slobodom).

Vera Cenić rođena je 1930. godine u Vranju. Prva je žena doktor nauka iz Vranja; prva žena doktor književnosti iz Vranja.

Svoj radni vek provela je u prosveti kao profesor jezika i književnosti u Učiteljskoj školi i na Pedagoškoj akademiji „Ivo Andrić“, u Vranju, preteče današnjeg Pedagoškog fakulteta. Jedna je od istaknutih profesora, sinonim lepog i slikovitog izlaganja, čiji se časovi pamte i nose kao velika vrednost.

Deo svoje mladosti, kao student, provela je na Golom Otoku, osuđena na tzv. društveno-koristan rad.

Putovala je po svetu do 1991. godine,sa svojim suprugom dr Gradimirom Cenićem, legendarnim hirurgom. Obišli su sve kontinente.

Jedna je od osnivača Književne zajednice „Borisav Stanković“ i idejnih pokretača „Borine nedelje“, od koje se nije odvojila skoro DO POSLEDNjEG DAHA.

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, među kojima Povelje „Borisav Stanković“ za izuzetan doprinos srpskoj književnosti i negovanje vrednosti dela Borisava Stankovića, gradskog priznanja „31. januar“,za doprinos u književnosti i Povelje Pedagoškog fakulteta u Vranju za izuzetan doprinos u obrazovanju i kulturi.

Značajno je njeno književno, naučno i publicističko delo, među kojima se izdvaja studija Časopisi juga Srbije na raskršću između 19. I 20 veka, Ogledi o Borisavu Stankoviću, kao i dva romana o golootočkom zarobljeništvu: Kanjec filjma i Ista priča.

Deo života Vere Cenić u kojem je opisan logor i vreme posle logora spada udragoceno i autentično štivo iz mračne i surove istorije koja je pisana i njenom žrtvom.

Poslednje godine života provela je u tišini; dostojanstvena i otmeno uzdržana od oka javnosti, nadahnuta umetnošću, tragajući celomudreno za lepotom, ljubavlju i mladosti, kao što se i družila sa mladim ljudima, produžavajući takoživot, govorila je.

Bila je odanasvojim idealima DO POSLEDNjEG DAHA!

Vranje je smrću dr Vere Cenić siromašnije za veliku ličnost i intelektualca koji je utkan u identitet ovoga grada.

 

Sunčica Denić

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

PRATITE NAS

PRIJAVA

KURSNA LISTA

NEWSLETTER

Prijavite se za primanje vesti sa našeg sajta na Vaš e-mail

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 017/ 405-240