...
Društvo
Trending

Obeležen Dan GO Vranjska Banja i 146. godišnjica oslobođenja od Turaka

Dodelom Javnih priznanja ,,26. januar“ i prigodnim programom Gradska opština Vranjska Banja svečano je obeležila 146. godišnjicu oslobođenja od Turaka.

U ime rukovodstva grada Vranja svečanosti je prisustvovala članica Privremenog organa grada Vranja, Zorica Jović, koja je najpre podsetila na istorijske činjenice i hrabrost srpske vojske u borbi za slobodu.

,,Iako izmoreni borbama i hladnoćom iz bitke u bitku srpski vojnici su na današnji dan, 26. januara 1878. godine, oslobodili Vranjsku Banju.

Barjaci slobode vijorili su se južnom Srbijom. Bili su to dani sreće i radovanja, jer je viševekovnom ropstvu došao kraj, a turski zavojevač zauvek proteran sa srpske zemlje. I nije bilo lako ni tadašnjem seljaku, ni trgovcu, ni zanatliji, ni vojniku, kao što nije bilo lako ni srpskim vlastima da iz pepela podignu državu i uspostave državni poredak.

Ali upornost i snaga volje prebrodili su sve prepreke na tom putu. I upravo zbog svega toga mi, njihovi potomci, iz godine u godinu obeležavamo ne samo ovaj, već sve važne datume iz slavne srpske istorije“, rekla je na svečanosti članica Privremenog organa grada Vranja, Zorica Jović.

Takođe, dodala je da upravo zbog tih žrtava mi danas imamo obavezu da domovinu čuvamo odgovorno, da brinemo o njenim građanima i radimo na unapređenju društva u celini. ,,A to možemo samo ukoliko se bezrezervno zalažemo za odgovoran i predan rad.

Vranjska Banja pravi je primer kako se iz godine u godinu kontinuirano radi na tome da se na najbolji mogući način iskoriste svi potencijali koje ima kao najtoplija banja u Evropi. Rešavali smo infrastrukturne probleme, uspešno privatizovali Stacionar za banjsko lečenje i prodali hotel Železničar.

Takođe, zahvaljujući najvećoj investiciji u turizam Millennium Resorts-a, vrednoj 90 miliona evra, biće otvorena nova radna mesta, a Vranjska Banja postati nezaobilazna destinacija u banjskom turizmu. Tome će svakako doprineti i izgradnja pristupne petlje koja će povezivati Banju sa koridorom 10 i biti u funkciji nacionalnog i perspektivnog međunarodnog značaja i primarne turističke destinacije.

Na taj način unaprediće se kvalitet života lokalnog stanovništva, ali i turistička ponuda zemlje u celini. Kao i do sada, Grad Vranje pružaće bezrezervnu podršku Gradskoj opštini Vrnjska Banja da istraje u namerama da Banja postane moderno lečilište i privuče što veći broj turista“, istakla je Jović.

Na svečanosti je govorio i Dragan Sentić predsednik Privremenog organa Gradske opštine Vranjska Banja, naglasivši da je ovo prilika da se podsetimo naših predaka i njihove borbe za slobodu svoje zemlje. U obraćanju prisutnima podsetio je šta je sve u proteklih godinu dana urađeno u samoj Banji, ali i naseljima i zaseocima koji pripadaju ovoj opštini.

,,Nastavljamo sistematski da se bavimo poboljšanjem uslova za život i rad u Vranjskoj Banji, kao i stvaranju uslova za dolazak novih investitora. Investicije imaju stratešku ulogu u razvoju privrede, jer se otvaranjem novih radnih mesta smanjuje stopa nezaposlenosti, te samim tim utiče i na ekonomski razvoj naše sredine“, istakao je Sentić. 

Povodom Dana Gradske opštine Vranjska Banja, Specijalno Javno priznanje dodeljeno je državnom sekretaru u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Draganu Stevanoviću. Javna priznanja „26. januar“, dodeljena su Nikoli Veljkoviću, mladom poljoprivredniku iz sela Korbevac i Lazaru Nikoliću, đaku generacije OŠ „Predrag Devedžić”.

U kulturno – umetničkom delu programa učestvovali su učenici osnovne škole „Predrag Devedžić“ iz Vranjske Banje.

Program obeležavanja Dana grada nastavlja se u nedelju, 28. januara,  kada će biti održan tradicionalni marš do Osatice ,,Stazama oslobodilaca Vranja iz 1878. godine“ u 9 sati.

Za sve zainteresovane organizovan je autobuski prevoz, a polazak je u 8:30 časova ispred zgrade Gradske uprave.

Back to top button
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.