...
Kultura
Trending

Promovisan Katalog Legata i otvorena izložba Larus argentatus dr Vere Cenić

Otvaranjem izložbe Legata i promocijom ,,Kataloga legata Vere Cenić vranjskoj Biblioteci“ u kamernoj sali vranjskog teatra nastavljeno je obeležavanje Dana grada – 31. januara. 

Otvarajući izložbu dr Slobodan Milenković, predsednik Privremenog organa grada Vranja naglasio je da upravo otvaranjem izložbe Legata i promocijom ,,Kataloga legata Vere Cenić vranjskoj Biblioteci“ još jednom potvrđujemo njegovu veličinu i značaj.

,,Katalog će imati i još jednu veoma važnu ulogu, a to je da prezentuje i populariše ovu dragocenu bibliotečku celinu, jer će se na jednom mestu naći pregled svega što su Biblioteka i naš Grad dobili na poklon.

Grad Vranje je to prepoznao i sa velikim zadovoljstvom podržao njegovo štampanje. Iskreno se nadam da će sam Legat, a samim tim i Katalog koji večeras promovišemo biti polazna osnova nekim novim zaljubljenicima u pisanu reč i poštovaocima lika i dela Vere Cenić, da se bave istraživačkim radom i popularizacijom svega onoga za šta se je i sama profesoka Cenić zalagala.

Na kraju, ovo je prilika da se još jednom u ime Grada zahvalim njenim rođacima što su tako velikodušno predali njenu vrednu bibliotečku građu i njene lične predmete“, istakao je Milenković.

Na izložbi i promociji o značaju legata i publikacije koja je štampana govorili su direktor Biblioteke Zoran Najdić, autorke Kataloga Aleksandra Antić i Jasmina Knežević, kao i recenzent Žarko Vojnović. Posetiocima su se obratili i dugogodišinji prijatelji porodice Cenić, Sunčica Denić i Miroslav Cera Mihailović.

Rođaka Vere Cenić, Jadranka Mitić, ovom prilikom takođe je govorila o značaju njenog naučno istraživačkog rada, ali i o njenoj ličnosti.

,,Vera Cenić radila je na uspostavljanju humanih odnosa među ljudima, istupala je hrabro i nepristrasno. Ona je bila energija i znanje. Iako borbena, snažna, obrazovana, gracija, bila je prijemčiva za sve oko sebe, a njena dobrota i iskrenost nikoga nisu ostavljali ravnodušnim“, rekla je Jadranka Mitić.

,,Katalog Legata Vere Cenić u vranjskoj Biblioteci“ objavljen je kao treća bibliografija u nizu predstavljanja legatâ i bibliotekâ celina koje baštini Biblioteka „Bora Stanković” u Vranju. Realizaciju izložbe i objavljivanje kataloga podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Vranje u okviru Projekta „Larus argentatus dr Vere Cenić“. 

Izložbu legata u Galeriji vranjskog teatra Vranjanci će moći da razgledaju naredne dve nedelje.

Back to top button
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.