Iako se najavljuje novo rukovodstvo SPS-a, čak devet meseci posle kongresa, predsednik partije Ivica Dačić u ozbiljnim je kadrovskim problemima, pišu Novosti.

- Kako navode naši izvori iz vrha stranke, potpredsednička mesta će najverovatnije pripasti mlađim kadrovima.Među favoritima su aktuelni potpredsednici Aleksandar Antić i Dušan Bajatović, ali i lider poslaničke grupe SPS u parlamentu Đorđe Milićević i član predsedništva Dejan Radenković - pišu Novosti.

Prema ovom listu, najveći izazov za Dačića, kao i u ranijim stranačkim izbornim ciklusima, predstavljaće položaj Novice Tončeva, koji trenutno ima funkciju potpredsednika.

Lider SPS vaga da li da Tončevu ponovo poveri tu poziciju, ali ne može da ga ignoriše zbog velike podrške koju on ima u Surdulici gde važi za lokalnog "šerifa".

- Tončev čvrsto drži u rukama vlast u Surdulici i gotovo neprekidno je u sukobu sa lokalnim naprednjacima, što je povremeno imalo odjek i u odnosima vladajućih partija na republičkom nivou. On je i ranije u nekoliko navrata nagoveštavao da bi mogao da otkaže poslušnost lideru stranke, pa nije isključeno da, u slučaju da bude nezadovoljan novom raspodelom fotelja, osnuje sopstvenu stranku i pozicionira se kao neka varijanta Dragana Markovića Palme na jugu - ocenjuje list.

Da Tončev namerava da zauzme oštar stav može se videti i po njegovoj najavi da će na GO SPS tražiti da svi funkcioneri socijalista dokažu da nisu kupili diplome, kao i da uslov za partijsku funkciju bude da kandidati nemaju afere iza sebe i da imaju jako uporište u sredinama iz kojih dolaze.

On je, kritikujući Dačića zato što još nije kompletirao rukovodstvo, javno postavio pitanje pozicije Vladimira Zagrađanina, koji je ponovo izabran za šefa Izvršnog odbora.

Uz to, sa podrškom preko 70 odsto birača, Tončev se jednostavno ne može ignorisati i Ivica Dačić to zna, kao što zna da bi za SPS bilo pogubno da čitavo rukovodstvo ove nekada srpske stranke sada iznenada bude iz kruga dvojke.

Ovo pitanje može da otvori razne probleme u SPS-u, a u sred čitave priče nalazi se Tončev, koga Dačić jednostavno ne može lako da zaobiđe.

E sad, kako dalje, znaće se ubrzo, čim Dačić obznani ko će biti njegovi prvi sradnici.

Ako među njima nema Novice Ttončeva, za očekivati je rasplet koji se nikome na srpskoj političkoj sceni neće previše dopasti.

Izvor: Info Vranjske

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

PRATITE NAS

PRIJAVA

KURSNA LISTA

NEWSLETTER

Prijavite se za primanje vesti sa našeg sajta na Vaš e-mail

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 017/ 405-240