...
Društvo
Trending

Vranjska gimnazija proslavlja Dan Dantea Aligijerija i počinje obeležavanje Dana škole

Povodom 25. marta, Dana Dantea Aligijerija, učenici Vranjske gimnazije izvešće kratku predstavu : „Ako pratiš svoju zvezdu “ o Danteovom životnom putu – mračnoj šumi obasjanoj zvezdama, o mašti, ljubavi i poeziji najvećeg italijanskog pesnika.

Nakon predstave publika će moći da pogleda film „Dante“ Pupija Avatija. Tokom sedam vekova, u večnosti kao i danas, Dante nas svojim stihovima iskovanim u patnji, iskušenjima i lutanju, izlivenim od melodije zvezda na nebu i najsvetlijih misli u čovekovom umu, vodi ka idealu gde se u veličanstvenom uzletu zauvek briše strašni pad, gde caruju milost i lepota kao uzvišeni izvor pesničke reči.

Ovom predstavom i projekcijom filma o Danteu, kao i potpisivanjem Protokola o saradnji Gimnazije i Udruženja : „Dante Aligijeri“ u Vranju, počinje obeležavanje Dana škole – u ponedeljak, 25. marta, u 18:00 časova, u Svečanoj sali Gimnazije.

Ovogodišnje obeležavanje Dana škole u znaku je poetskog uzleta ka zvezdama: naš let počinje melodioznošću i saglasjima Danteovih stihova, 25. marta.

Svečano obeležavanje nastavlja se takmičenjem u besedništvu, 27. marta, sa temom koja podseća da naše duhovno putovanje počinje ovde, na zemlji i koliko se god ponori otvarali pod nama, data su nam duhovna krila da uzletimo ka raju: Sve počinje odavde, sa zemlje: i čovekov raj i čovekov pakao.

Ova misao oca Justina Popovića zadata je kao tema takmičenja u čast našem svetitelju, povodom 130 godina od njegovog rođenja. Za vreme pauze takmičenja u besedništvu održaće se promocija časopisa „Gimnazijalac“.

Sledećeg dana, 28. marta, održaće se Svečana akademija, takođe u znaku pevanja i himne koja Gimnaziju kuje u zvezde: Gimnazijo, tebi pevam!

Pevajući i besedeći lepu reč, gimnazijalci nadleću iskušenja tame, (samo)zaborava i praznine. Na temelju ozvezdane tradicije škole usmeravaju pogled ka visinama, onim poetskim – gde i Borini junaci večno pevaju pesmu mladosti, gde Dante prati svoju ljubav; i ka onim najsajnijim nebeskim, gde su večni putokazi, i bogonadahnute poruke našeg Justina Popovića.

PROGRAMA OBELEŽAVANjA DANA ŠKOLE

Ponedeljak, 25. mart, 18:00h, Svečana sala Gimnazije:
Priredba Si tu segui tua stella – Dan Dantea Aligijerija
(Potpisivanje Protokola o saradnji Gimnazije „Bora Stanković“ i Udruženja „Dante Aligijeri“ u Vranju)

Sreda, 27. mart, 18:00h, Svečana sala Gimnazije XIV TAKMIČENjE U BESEDNIŠTVU za učenike srednjih škola: Sve počinje odavde, sa zemlje: i čovekov raj i čovekov pakao *. *. * Promocija časopisa Gimnazijalac

Četvrtak, 28. mart, 19:00h, Velika sala pozorišta /Svečana akademija: Gimanzijo, tebi pevam!

  1. mart- 31. mart, sportski tereni Gimnazije – Borin kup – humanitarni turnir
Back to top button
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.