...
Kultura
Trending

Dodeljene nagrade pobednicima konkursa ,,Pismo mome pretku-imao si se za šta roditi i boriti“

U okviru obeležavanja Dana grada u Pozorištu ,,Bora Stanković“ održana je svečanost na kojoj su dodeljene nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola –  najboljima na literarnom konkursu ,,Pismo mome pretku-imao si se za šta roditi i boriti“.

Tom prilikom, direktorka Kulturno-obrazovnog centra Izabela Savić istakla je da ovaj konkurs u organizaciji grada i Kulturno obrazovnog centra postoji već dugi niz godina i da je posvećen čuvanju sećanja na oslobođenje Vranja od viševekovnog ropstva.

,,Deca i mladi su temelj našeg društva i zato treba da budu posvećeni očuvanju tradicije i nasleđa kako bi dostojno koračali putem svojih slavnih predaka i na tim temeljima gradili svoju budućnost. Kulturno-obrazovni centar, ranije Regionalni centar za talente, već 25 godina pruža učenicima osnovnih i srednjih škola dodatne sadržaje, pre svega na polju obrazovanja, organizujući rad sa nadarenim učenicima i organizujući gradsko i regionalno takmičenje za učenike Pčinjskog i Jablaničkog okruga.

U toku godine Kulturno-obrazovni centar organizuje i druge umetničke, naučne i kulturne aktivnosti kojima animira decu, mlade i odrasle generacije, starajući se o kvalitetu sadržaja koje nudi. To su likovne radionice za najmlađe, književne radionice, tribine i promocije na kojima se predstavljaju aktuelne teme i književna dela, koncerti, manifestacije, festival Vranjske gradske pesme, nastupi Gradskog mešovitog hora i nastupi folklornih ansambala“, istakla je direktorka.

Prisutnima se obratila i predsednica Komisije, profesorka srpskog jezika i književnosti Olivera Đorđević koja je naglasila da ovaj konkurs baštini tekovine oslobodilačkih ratova, u ovom slučaju, od Turaka i da se na ovaj način učenici afirimišu da neguju kulturu sećanja.

Na svečanosti su pročitani odlomci iz literarnih radova nagrađenih učenika, a nakon toga je organizovana dodela nagrada.

U kategoriji osnovnih škola prvo mesto pripalo je Lani Mitić, učenici šestog razreda osnovne škole „Radoje Domanović“, druga nagrada dodeljena je Leni Marinković, učenici sedmog razreda OŠ „Branko Radičević“, dok je treću nagradu osvojio rad Mile Đorđević, učenice šestog razreda OŠ „Branko Radičević“. Za zapaženo učešće i iskazani talenat pohvaljeni su radovi Ilije Stanisavljevića, učenika šestog razreda OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ i Lane Toljić, učenice šestog razreda OŠ „Branko Radičević“.

U kategoriji srednjih škola prvo mesto zauzeo je rad Sare Ristić, učenice četvrtog razreda Medicinske škole „Dr Izabel Emsli Haton“, drugo mesto pripalo je Emiliji Arsić, učenici četvrtog razreda Gimnazije „Bora Stanković“, dok je treću nagradu osvojio rad Anastasije Popadić, učenice drugog razreda Gimnazije „Bora Stanković“. U kategoriji srednjih škola pohvaljeni su radovi Anastasije Petkov, učenice trećeg razreda Ekonomsko-trgovinske škole i Lare Stojanović, učenice trećeg razreda Medicinske škole „Dr Izabel Emsli Haton“.

U kulturno-umetničkom programu su nastupili učenici Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac“. Organizator događaja je Kulturno-obrazovni centar, a pokrovitelj Grad Vranje.

Back to top button
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.