Ne vidimo je, ali je osetimo. Uvek napada s leđa i zato kažu da je opasnija od svakog neprijatelja. Može da vas ubije, a da ni ne izađete iz kuće. Da je žensko to ste već shvatili, a evo i njenog imena: Promaja!

Ne postoje ni naučni dokazi da promaja može biti krivac što ste završili u lekarskoj ordinaciji. Ipak, u toj istoj ordinaciji doktori neće negirati da postoje situacije koje mogu biti rizične ukoliko se nađete na liniji strujanja vazduha.


„U osnovi tog lošeg dejstva promaje je naglo pothlađivanje određene regije sa smanjenjem cirkulacije u toj regiji, tako da će promaja najveći efekat imati kada su velike temperaturne razlike između samog tela i okoline u kojoj se samo telo nalazi. Vlaga je jedan od doprinosećih faktora da to dejstvo promaje bude izraženije“, ističe dr Mirjana Miladinović.


Koliko će tegobe biti izražene zavisi od otpornosti organizma. Neko može da prođe bez posledica dok se kod onih osetljivijih može da se zakomplikuje situacija.
„Takođe promaja može dovesti odnosno potpomoći i zapaljenju uva, zapaljenju sinusa, izazvati prehladu“, kaže dr Miladinović.


Ipak, nakon bliskog susreta sa promajom, pacijenti se najčešće žale na ukočenost, bolove u leđima, ali i glavobolju. Ove tegobe neretko pokušavaju da otklone kod fizioterapeuta.
Lek za to postoji, pa tako doktori propisuju analgetike i antireumatike, koji će oterati posledice promaje. Ono što ne mogu da oteraju je strah. Viševekovni, jer, kako tvrde etnolozi, promaja je pojava poznata i našim davnim precima, koji su verovali da zlo stanuje izvan kuće i da ga otvaranjem vrata i prozora samo prizivamo.

Izvor: RTS

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

PRATITE NAS

PRIJAVA

KURSNA LISTA

NEWSLETTER

Prijavite se za primanje vesti sa našeg sajta na Vaš e-mail

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 017/ 405-240