Položaj Romske populacije u Srbiji još uvek nije na zadovoljavajućem nivou.

Svaki deseti srednjoškolac smatra da Romi ne treba da budu ravnopravni sa ostatkom stanovništva, što je procenat koji ukazuje na postojanje značajne distance prema ovoj manjinskoj grupi kod određenog broja srednjoškolaca - pokazalo je istraživanje "Vrednosne orijentacije srednjoškolaca u Srbiji".

Siromaštvo je jedan od glavnih faktora zbog kojih mladi ne završe svoju edukaciju - na osnovu regionalnog istraživanja u zemljama Zapadnog Balkana, skoro polovina Roma i Romkinja starosti do 24 godine, kao razlog za odustajanje od daljeg školovanja nakon osnovne škole, navodi novac, troškove transporta i udžbenika.

Međutim, i kulturološki faktori i odnos romske zajednice prema obrazovanju, zajedno sa materijalnim uslovima, utiču na to da se ovo stanje produžava. Tako se i kao čest razlog zbog kojeg mlade Romkinje odustaju od škole navodi veliki problem maloletnih brakova. Podaci UNDP-a pokazuju da 40 odsto Romkinja 20-49 godina starosti u Srbiji pominje udaju pre 18. godine što znači da se u proseku jedna od tri Romkinje udala pre navršene 18. 

Ova priče nastale su na treningu "Transformativni dijalog kroz digitalno pripovedanje za socijalnu promenu koji je održan oktobra 2019.godine u Vrnjačkoj Banji".

"Trening je održan u okviru projekta  "Unapređenje međuetničke saradnje Vranja i Tutina osnaživanjem žena i djevojčica pripadnica etničkih manjina i umrežavanje relevantnih aktera iz lokalnih sredina"  koji finansira Evropska Unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

PRATITE NAS

PRIJAVA

KURSNA LISTA

NEWSLETTER

Prijavite se za primanje vesti sa našeg sajta na Vaš e-mail

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 017/ 405-240