Gradi se prvi drveni soliter na svetu

U Jezerskom gradu Aspern 22 Bečkom okrugu do 2018. godine bi trebalo da bude završena izgradnja neobičnog solitera! Neboder koji će se graditi u Aspernu biće visok  24-sprata i biće to prvi drveni soliter na svetu.!...

Drveni neobder (soliter) bi trebalo da bude visok 84 metra .U njemu će se nalaziti hotel,apartmani, restorani, wellness centar i kancelarije, i jednom kada bude završen imaće površinu od  19.500 kvadratnh metara.

Za realizaciju su prilagođeni svi hibridni načini gradnje dostupni na tržištu. Zahvaljujući inovativnoj tehnici gradnje drvetom udeo ovog materijala bi počevši od prizemlja trebalo da iznosi oko 75 odsto što ga sa ovim procentom drveta čini drvenim soliterom

Arhitektonski soliter pleni svojom visinskom siluetom i fasadom koja podseća na koru drveta. U enterijeru drvenog solitera drvene površine stvaraju osetan doživljaj drveta. 

Izgradnja bi prema najavi trebalo da počne u jesen 2015. godine. Kerbler Grupa ulaže u ovaj projekat oko 65 miliona evra. Arhitekti kažu da će tako ovom zgradom od drveta uštedeti 2800 tona emisija CO2 u poređenju sa sličnim neoberima  betonske konstrukcije.

  

Jezerski grad Aspern u Beču je projekat održivog razvoja grada koji počiva na inovativnim rešenjima i forsira svesno, odgovorno ophođenje prema resursima. 

Izgradnja ovog drvenog solitera u Beču se u skladu sa time fokusira kako na ekološkom i održivom načinu drvene gradnje, tako i na konceptu manje upotrebe tehnologija radi dobijanja više energije.

Na kraju da dodamo i ovu zanimljivost ako niste znali najstarija drvena zgrada na svetu, je Todaiji hram u Japanu, sagrađen 685. godine, i ne samo da i daljestoji,nego je još uvek  u upotrebi, čak i nakon brojnih potresa tokom vekova.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

© 2021 TV Info Puls.Sva prava zadržana. Dizajn CDSVranje