Jedan Kragujevčanin je od suda dobio zapisnik o saobraćajnom prekršaju počinjenom u Italiji 2013. godine.

Međutim, on tvrdi da tada uopšte nije bio u Italiji. Kaznu ne želi da plati, već plaća advokate i stručnu pomoć u rešavanju ovog problema.

 

Zapisnik o prekršaju mu je bio još nejasniji kada je video da je datum navodnog prekršaja iz 2013. godine. Jeste bio van zemlje te iste godine, kaže Dejan Kandić, ali ne u Italiji. 

"E sad se tu javlja problem što niti sam bio u Padovi, niti je moj automobil tamo bio. Registracija je tačna, koja stoji u ovoj prijavi. Međutim, tamo piše car i ne piše ni koji je model, ni koji je auto". 

U Prekršajnom sudu mu je rečeno da mora sam da rešava problem. Snašao se tako što je angažovao advokata, odlazi u Italijanski konzulat, a moraće da angažuje i advokata u Italiji. 

"Oni mogu da napišu da sam ubio nekog ili da sam zgazio nekog. Čovek se oseća malo nesigurno jer nema pomoći ni od koga. Moram sam da rešavam nešto za šta nisam kompetentan. Da li sam ja građanin ove drzave, da li je dužnost države da me zaštite ili da nas isporuče? Čemu oni i služe? Kao protocni bojler su neki. Onda nam i ne trebaju. Neka nam šalju kazne poštom. Uopšte ne razumem šta je svrha toga." 

Kragujevački Prekršajni sud pruža međunarodnu pravnu pomoć. To znači da država pomaže državi, ne građanima. Ministarstvo pravde Italije je zapisnik o prekršaju prosledilo Ministarstvu pravde Srbije. 

Sud ne može da mu obezbedi nikakvu pomoć ili prevod zapisnika koji je sastavljen na stranom jeziku jer to ne može da se plaća novcem iz državnog budžeta. 

Sudija prekršajnog suda Suzana Rajović je rekla da se ovaj sud tu javlja kao dostavljač zapisnika i tu se izvršava obaveza pružanja međunarodne pravne pomoći.

"Mi ne znamo da li je grešak ili nije. Ukoliko on tvrdi da to nije tačno, on kao stranka koja se tereti da je učinio neki prekršaj u inostranstvu, na njemu je sada da on preduzme na primer, može da uzme i branioca i kako god da dokazuje pred sudom gde se vodi postupak da li je to tačno ili nije", kaže Rajovićeva. 

Prekršajni sud ne može da ima uvid u detalje zapisnika jer nema ovlašćenja za to. Problem je što građani ne mogu da shvate da su prepušteni sami sebi i da državne pravosudne institucije, sem uručivanja zapisnika, u ovom slučaju, nemaju načina da im pomognu.

Izvor: B92

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

PRATITE NAS

PRIJAVA

KURSNA LISTA

NEWSLETTER

Prijavite se za primanje vesti sa našeg sajta na Vaš e-mail

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 017/ 405-240