Neobično otkriće šokiralo je građane Australije kada su iz vode izvukli ajkulu kakvu nisu videli još od pre 85 godina. Džejms Oven i njegova posada su sasvim slučajno uhvatili ogormnu ajkulu....

Uhvaćena ajkula bila je dugačka  6,3 metara i teška 3 tone. Ribar Džejms Oven odlučio je da ulovljenu ajkulu ne proda, već da donira ovu retku ribu za naučno-istraživački rad.!

Naučnici su sa oduševljenjem prihvatili ovakvu ponudu i pohvalili postupak ribara Džejmsa  koji je upecao ovu ribu i objasnili da je reč o izuzetno sposobnom čoveku.

Ogormna ajkula duga 6,3 metara i teška gotovo 3 tone donirana je muzeju “Viktorija”, a odatle kažu da ovu vrstu nisu videli od 1930. godine, tako da je ovo stvarno značajan trenutak za naučno-istraživački rad. Takođe, u Portlandu je 1883. godine uhvaćena ova vrsta životinje, a muzej je sačuvao njene zube i kožu.

"Pokušaćemo da obavimo detaljnija ispitivanja i dođemo do novih informacija, na taj način ćemo dobiti sliku o ovoj vrsti" izjavila je medijima menadžerka muzeja Dajan Brej