Vranje primer dobre prakse u upravljanju javnim finansijama

U sali Skupštine grada Vranja održana je 56. sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, Narodne skupštine Republike Srbije.

Pre početka sastanka, medijima se obratio gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković ističući veliko zadovoljstvo zbog održavanja redovne radne sednice skupštinskog odbora u Vranju.

,,Ovo je veliko priznanje za naš grad, za sve ono što je preduzimano u poslednjih pet godina na stabilizaciji lokalnih finansija. U prethodnom periodu radili smo u skladu sa preporukama Državne revizorske institucije, koja je boravila 2017. godine u Vranju, ali i sarađivali sa Ministarstvom finansija, stručnim timovima i Vladom Republike Srbije.

Naša lokalna samouprava redovno izmiruje sve obaveze, isplaćuju se plate, kao i sva socijalna davanja. U prethodnih pet godina vratili smo oko 600 miliona duga, tako da je smanjen javni dug. Rezultat ovakvog odgovornog ponašanja je veoma dobro stanje u gradskom budžetu”, rekao je gradonačelnik.

Predsednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava dr Aleksandra Tomić istakla je da je na osnovu predloga Državne revizorske institucije Vranje izabrano kao primer dobre prakse u smislu odgovornog i pravilnog ponašanja u rukovođenju finansijama

,,Veliko nam je zadovoljstvo što ćemo danas biti u prilici da čujemo kako je to Vranje napredovalo iz godine u godinu. Vaš grad će biti u jednom od izveštaja Vlade Republike Srbije prema Evropskoj komisiji, kao primer dobre prakse odgovornog ponašanja u oblasti finansija”, dodala je predsednica odbora.

Dušan Pejović, predsednik Saveta Državne revizorske institucije naglasio je da je ova institucija u Vranju do sada izvršila tri revizije.

,, Ono po čemu je vaš grad prepoznatljiv i zbog čega smo se opredelili da sednica Odbora bude ovde, jeste vaša posvećenost i spremnost da izvršite preporučene promene. Još u postupku revizije 2019. godine skoro polovina nepravilnosti je otklonjena, a druga u zadatom roku, tako da je po ovome Vranje primer dobre prakse, ali i primer drugim gradovima, kako se rukovodi i upravlja finansijama na pravi način.”, rekao je Pejović.

Na sastanku je predstavljen Izveštaj o reviziji konsolidovanih finansijskih izveštaja završnog budžeta Grada Vranja za 2018. godinu i Izveštaj o reviziji finansijskih izveštaja Javnog preduzeća za grejanje i održavanje stambenih zgrada i poslovnih prostorija ,,Novi dom” Vranje za 2018. godinu.

Takođe, data je saglasnost na Predlog finansijskog plana Državne revizorske institucije za 2022. godinu i projekcije za 2023. i 2024. godinu, predstavljena incijativa za izmene i dopune propisa na osnovu nalaza i preporuka iz izveštaja o reviziji za 2020. godinu i predstavljen rad Uprave za duvan.

Sastanku su prisustvovali članovi i zamenici skupštinskog odbora, narodni poslanici, predstavnici Ministarstva finansija, Državne revizorske institucije i predstavnici gradskog rukovodstva.

Sednica odbora se nastavlja sutra od 9.30 sati, kada će biti predstavljen rad Uprave za duvan.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

trenutno
min
max
pritisak
vidljivost
vetar

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 060/ 0405-240