Vrednost akcija Alfa-Plama skočila za 30 odsto uz skroman promet

Najveći dobitnik na Beogradskoj berzi u prošlonedeljnom trgovanju je proizvođač grejnih tela i štednjaka Alfa-Plam iz Vranja, pokazali su podaci sa berze.

Vrednost akcija skočila je za 30 odsto, što bi se u svetskim okvirima smatralo izvanrednim, ali se ovde moraju uzeti u obzir lokalne okolnosti.

Naime, skok cene je praćen i skromnim obimom trgovanja, pa je tako samo 20 deonica kompanije promenilo ruke u prethodnih sedam dana.

Krajem avgusta, privredno društvo za turizam, trgovinu i proizvodnju Amasis, sa sedištem u Beogradu, objavilo je da namerava da preuzime preostalih 11,6 odsto akcija Alfa-Plama koje još uvek nisu u vlasništvu beogradske kompanije.

Cena od 29.813 dinara za 10,4 odsto je viša od cene akcija sa početka godine, pokazuju podaci.

Uprkos činjenici da kompanija nije uspela da ispuni planirane kvote za proizvodnju i realizaciju u prvih šest meseci 2022. godine, u navedenom periodu je zabeležila rast neto dobiti od oko 11 odsto.

Kompanija je u odnosu na ranije projekcije najviše podbacila u proizvodnji peći i štednjaka na plin, gde je obim proizvodnje bio za četvrtinu manji od inicijalnih planova, što je razumljivo kada se u obzir uzmu tenzije na tržištu prirodnog gasa nastale nakon izbijanja rata u Ukrajini.

Za rast prihoda najviše je zaslužna prodaja robe i usluga na inostranom tržištu, gde je zabeležen međugodišnji rast od 32 odsto, dok je prodaja na domaćem tržištu smanjena za oko osam odsto. Neto dobit je u prvih šest meseci iznosila 767,68 miliona dinara.

Skroman promet ostvaren u prošloj nedelji samo je simptom, a glavni problem sa kojim se Beogradska berza suočava je nedostatak likvidnosti, kao i stranih institucionalnih investitora, smatra Nenad Gujaničić, glavni broker u kompaniji Momentum securities.

"Prometi su izuzetno mali", naveo je tada Gujaničić, i dodao da je karatkeristika tržišta u Adria regionu izuzetno visok stepen konsolidacije vlasništva, što je slučaj i kod kompanije iz Vranja.

"Kod nas je slobodna količina akcija manja od petine u glavnom indeksu, dok je u Sloveniji i Hrvatskoj oko 50 odsto", zaključio je broker.

izvor/Bloomberg Adria/foto/Alfa plam

PRATITE NAS