Svečano otvorena Književna kolonija 2021

Gradska većnica za kulturu Izabela Savić otvorila je u svečanoj sali vranjske Gimnazije, sedmu po redu Кnjiževnu koloniju.

Poželevši dobrodošlicu učesnicima kolonije i poštovaocima pisane reči, ona je istakla da je Narodni univerzitet jedna od ustanova kulture koja predano radi na realizaciji zacrtanih programa i ciljeva.

,,Tako je i sa Кnjiževnom kolonijom, manifestacijom koja je posvećena negovanju pisane reči i kulture čitanja. Mnogi su bili skeptični kada je pre osam godina pokrenuta Кnjiževna kolonija, ali zaposleni i rukovodstvo ove javne ustanove pokazali su da su istrajni u nameri da kolonija, kao svetkovina pisane reči, zauzme svoje mesto na mapi kulturnih dešavanja u zemlji i regionu. Pokazali su da su spremni da odgovore svakom novom izazovu i zadatku.

Da je tako potvrđuju i podaci da Narodni univerzitet ima dugu tradiciju i u organizovanju Likovne kolonije, Predtakmičenju frulaša ,,Zlatna frula juga Srbije, zatim negovanju izdavačke kao i izlagačke delatnosti, organizovanju salona knjiga i Etno sajma...Takođe, već 66 godina neumorno radi na prekfalifikaciji i dokfalifikaciji Vranjanaca u različitim zanimanjima, kao i organizovanju brojnih kurseva i edukacija.

Sve su to više nego dovoljni razlozi zbog kojih je grad Vranje uvek pružao bezrezervnu podršku Javnoj ustanovi Narodni univerzitet.

Tako je i kada je organizovanje Кnjiževne kolonije u pitanju. Tim pre jer smo svesni činjenice da Vranje kao rodni grad velikog pisca, Bore Stankovića, treba da ima ovakve sadržaje. Takođe, svesni smo da u njemu i sada živi veliki broj talentovanih, pre svega mladih ljudi, kojima treba pružiti priliku da se druže sa priznatim književnicima, razmene iskustva i nauče nešto novo. Zato smo podržali i ideju da se organizuju radionice na kojima će svi oni moći da spoznaju tajne velikih majstora pisane reči, da se ohrabre, oslobode misao i podstaknu da nastave svoju stvaralačku misiju’’, rekla je otvarajući manifestaciju većnica Izabela Savić.

Publici se na otvaranju obratila i direktorka Narodnog univerziteta Gordana Dimitrijević koja je podsetila na istorijat kolonije, rad ustanove i još jednom najavila program kolonije, istakavši da se prvi put na koloniji predstavlja jedan književni časopis.

Potom je i predstavljen Letopis Matice srpske, kao najstariji književni časopis kod nas i u svetu. Za sve vreme svoga trajanja, od 1824. godine, Letopis je bio i ostao centralni srpski časopis koji nastoji da okupi proverene vrednosti naše književnosti, nauke i kulture.

Časopis su predstavili i o svom književnom radu govorili Đorđo Sladoje, pesnik i glavni i odgovorni urednik Letopisa i Miroslav Aleksić, pesnik i pomoćnik upravnika Biblioteke Matice srpske u Novom Sadu. Gost Кolonije u sredu, 1. decembra, i voditelj interaktivne radionice za starije osnovce biće književnik Stefan Tićmi.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

trenutno
min
max
pritisak
vidljivost
vetar

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 060/ 0405-240