Promocija romana Prvi srpski tajkun sutra u Vranju

Promocija romana Prvi srpski tajkun autora Aleksandra Saše Gajovića, bivšeg državnog sekretara u Ministarstvu kulture, biće održana u utorak 10. maja u Vranju.

Gajovićev roman govori o vremenu koje su mnogi u Jugoslaviji zvali  vunenim, vremenu u kojem niko nije bio siguran da služba državne bezbednosti ili neki drugi organ neće zakucati na nečija vrata.

Reč je o uzbudljivom političkom trileru napisanom po istinitim događajima, s tim što su imena likova izmišljena.

Glavni junak je prvi srpski tajkun koji je u SFRJ osuđen za ekonomsko podrivanje zemlje, za šta je bila predviđena smrtna kazna.

Na kraju je osuđen na 20 godina, a zbog narušenog zdravlja pušten posle četiri godine odslužene zatvorske kazne.

Gajović je knjigu posvetio ocu koji je radio u obezbeđenju Tita.

Knjiga je napisana na osnovu dnevnika koji je vodio prvi srpski tajkun, a koji se nalazio u posedu Gajovićevog oca.

Izdavač knjige je Službeni glasnik.

Organizatori promocije su Udruženje književnika Vranja i RTV Vranje.

O tome kako je nastao ovaj svojevrsni politički triler, govoriće autor Aleksandar Gajović i Tanja Gajović, urednica Prvog programa Radio Beograda.

Saznaćemo nešto više o sprezi biznisa – biznismena i državne bezbednosti i, konačno, ko je prvi srpski tajkun, navode organizatori.

Promocija u Vranju biće u održana u utorak 10. maja od 18.30 sati u kamernoj sali Pozorišta Bora Stanković.

Aleksandar Saša Gajović rođen je 26. decembra 1951. godine u Beogradu, gde stiče osnovno, srednje i visoko obrazovanje. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Još kao srednjoškolac je sarađivao u izdanjima NIP Politika, da bi osmadesetih godina prošlog veka stalni angažman dobio u Politici Ekspres. Imenovan je 1987. godine za glavnog i odgovornog urednika časopisa Pop-Rok. Nešto kasnije pokreće periodično izdanje Huper, da bi u međuvremenu postao i glavni urednik Sveta kompjutera.

Početkom devedesetih se našao u četvoročlanom timu koji osniva i programski utemeljuje RTV Politika, u kojoj obavlja poslove pomoćnika glavnog i odgovornog urednika. Televizijsku karijeru autorski, scenaristički i voditeljski nastavlja na Trećem kanalu RTS-a, a onda i Prvom programu RTS-a, odnosno Yu-info kanalu.U tom periodu je napisao i svoju prvu dramu, koju je nazvao „Porota“.Bezmalo je dve godine proveo kao savetnik u Ministarstvu kulture i informisanju, da bi onda postao glavni i odgovorni urednik Ilustrovane Politike. Kao afirmisana ličnost iz oblasti novinarstva i kulture, zastupljen je u knjizi „Ko je ko u Srbiji“.

Dobitnik je, između ostalog, godišnje Poltikine nagrade „Huper“, ”Zlatne značke” Kulturno prosvetne zajednice Srbije, nagrade ”Zlatni Beočug” Kulturno prosvetene zajednice Beograda i VIP nagrade za novinraski iskorak 2017. godine. Objavio je knjige enciklopedijsko-leksikografskog sadržaja „Ljudi i događaji koji su obeležili čovečanstvo“ i ”Veliki istorijski vremeplov”. Autor je dela monografije „Dom omladine Beograda 1964-1994“ kao i zbirke televizijskih kolumni „Televizijski pogled iskosa“. Najzad, 2015. godine mu izlazi knjiga ”Za društvo u ćošku” i 2021. „Prvi srpski tajkun“ (Službeni glasnik).

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

trenutno
min
max
pritisak
vidljivost
vetar

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 060/ 0405-240