...
Društvo
Trending

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač obišao Centar za azil u Vranju

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač sa gradonačelnikom Vranja dr Slobodanom Milenkovićem obišao je danas Centar za azil u Vranju, povodom obeležavanja dve godine od prihvata izbeglica iz Ukrajine.

Tom prilikom gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković istakao je da u  Centru za azil trenutno boravi 44 lica, od toga 12 porodica i 9 samaca.

,,Ovde su im obezbeđeni: ishrana, zdravstvena zaštita, edukativne aktivnosti, pomoć pri uključivanju dece u redovan sistem obrazovanja, a imaju i psihološku podršku, kao i pristup drugim pravima i uslugama.

U Centru boravi 12 dece koja redovno pohađaju nastavu u osnovnim i srednjim školama na teritoriji grada Vranja. Grad Vranje je uvek bio otvoren za sve izbeglice. Bez razlike pružana je maksimalna pomoć i podrška, kako izbeglicama iz Ukrajine, tako i migrantima koji su privremeno boravili u ovom Centru ranije.

Takođe, pružena je podrška u uključivanju izbeglica u rad lokalne zajednice. Neki od njih su dobili priliku da volontiraju i steknu određena znanja i veštine. Dr Julija Stepnova, koja je i sama bila korisnik u Centru za azil, dobila je priliku da pomaže ljudima čiju sudbinu deli. Ona je skoro godinu dana radila u ambulanti Centra za azil, a nedavno je dobila posao u Zdravstvenom centru u Vranju.

Dve korisnice su otvorile krojačku radnju u našem gradu i već stekle poverenje naših sugrađana i stalne mušterije. Mi se zaista trudimo da svima ovde olakšamo boravak koliko god je to moguće i da se osećaju kao kod svoje kuće. Ipak, želim da se rat u vašoj domovini što pre okonča, te da možete da se vratite svojim domovima i porodicama. Do tada mi ćemo biti tu za svaku vrstu pomoći i podrške“, istakao je gradonačelnik.

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač naglasio je da su zbog agresije Ruske federacije na Ukrajinu, državljani Ukrajine, uglavnom žene i deca, bili  primorani da napuste svoju domovinu i da su ovde u Vranju našli mirno utočište.

,,Želim iskreno da se zahvalim predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i nadležnim institucijama na podršci, a lokalnom stanovništvu na pomoći i gostoprimstvu koje su ukazali građanima Ukrajine. Ukrajina je uvek podržavala Srbiju, kao što Srbija podržava našu državu. Pomoć Srbije nije ograničena samo na pružanje utočišta ukrajinskim građanima, već nam je data i veoma značajna humanitarna i finansijska pomoć. Ukrajina visoko ceni prijateljski odnos Srbije prema našim građanima i nadam se da će naši odnosi u budućnosti samo jačati“, naglasio je ambasador.

Prilikom posete, govorila je i zamenica ambasadora Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva.

„Danas obilazimo ljude koji privremeno žive u Vranju i drago mi je što osećam živu i prijatnu porodičnu atmosferu u Centru. Impresionirana sam resursima i kapacitetima ukrajinske zajednice ovde. Srbija ima posebno znanje i mogućnost da pomogne ljudima, a zahvaljujem se i Vranju, jer solidarnost uvek kreće od lokalne zajednice“ istakla je Halačeva.

Prisutnima se obratio i Sufijano Ađali, šef visokog predstavništva Ujedinjenih Nacija za izbeglice u Srbiji.

„Nadam se da će rat prestati i da ćete jednog dana moći da se vratite dostojanstveno u svoju zemlju. Hoću da zahvalim svima koji su pomogli da ljudi u ovom centru imaju mogućnost da se uključe u život zajednice“ istakao je Ađali.

Iz Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, govorila je komesarka Nataša Stanisavljević.

„U protekle dve godine zajedničkom podrškom uspeli smo da pružimo pomoć državljanima Ukrajine koji su korisnici Centra. Odlukom o privremenoj zaštiti građana Ukrajine, koju je donela Vlada Republike Srbije, prvi put je aktiviran ovakav sistem zaštite. Omogućen je urgentan prijem državljana Ukrajine koji imaju pravo na boravak u Republici Srbiji, besplatno školovanje, zdravstvenu zaštitu i uključivanje na tržište rada“, istakla je komesarka.

Na pruženoj pomoći i podršci zahvalila se korisnica centra, Antonina Fomenko.

U kulturnom delu programa nastupio je Ukrajinac Ilija Korniko.

Nakon toga, prisutni su obišli dečji kutak pri Centru za azil u Vranju, a podeljeni su i prigodni pokloni. 

Back to top button
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.